Halloumi – Smak Cypru (w 20 minut)

Bogactwo narodowe Cypru kryje się pod postacią… sera. Brzmi mało zachęcająco, ale ci z Was, którzy mieli okazję spróbować tego specjału, wiedzą, że to naprawdę niepowtarzalny smak. Mowa o Halloumi. Cypryjczycy doskonale zdają sobie z tego sprawę i do dnia dzisiejszego z nikim nie podzielili się prawem do jego produkcji oraz nazwy. Wasze kubki smakowe mogą być wdzięczne za import.

Ser wytwarza się z mleka owczego, koziego lub mieszaniny tych dwóch rodzajów mleka, czasem także z dodatkiem mleka krowiego. Ser zazwyczaj jada się na ciepło. Posiada wysoką temperaturę topnienia, dzięki czemu nie rozpływa się podczas smażenia lub grillowania. Co więcej, obróbka termiczna dodatkowo wydobywa z niego smak, który jest absolutnie nie do podrobienia. Także Wam mamy do zaproponowania wersję smażoną.

Halloumi dobrze komponuje się z różnymi dodatkami, więc śmiało można go zaserwować jako śniadanie, obiad, kolację czy jakąkolwiek przekąskę. Dzisiejsza propozycja to typowe danie obiadowe, którego przygotowanie zajmuje tyle co, czas potrzebny na ugotowanie ryżu.

Porcja (na zdjęciach obiad przygotowany z podwójnej ilości):

– 60 g ryżu

– 1/2 łyżeczki kurkumy

– kawałek sera Halloumi

– olej do smażenia

– duża garść rukoli

– 6 pomidorków koktajlowych

– łyżka jogurtu naturalnego

– łyżka pestek dyni

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż zalewamy wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy oraz szczyptę soli i gotujemy.

W międzyczasie przygotowujemy trochę zieleniny. Myjemy rukolę i pomidorki. Rukolę przekładamy do miseczki lub bezpośrednio na talerz obiadowy. Kroimy pomidorki na połówki, dorzucamy do miski, całość polewamy łyżką jogurtu naturalnego, posypujemy łyżką pestek dyni i doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy halloumi z obu stron do lekkiego zarumienienia.

Smacznego!

Ciekawostka: dlaczego kurkuma?

Kurkuma to nie tylko „barwnik” dla ryżu. To także cenna przyprawa, której dobroczynne właściwości są coraz częściej badane i opisywane. Kurkuma słynie z działania przeciwzapalnego oraz antynowotworowego. Do tego sprzyja trawieniu oraz zapobiega odkładaniu się toksyn w organizmie.

rukola salad

halloumi cheese cyprus

M.

Jeżeli smakował Ci ten wpis, zapraszamy do zapoznania się z relacją z Cypru:

Cypr – Afrodyta, UFO i mozaiki


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *